Τα βασανιστήρια αποτελούν κατάφορη και αποτρόπαιη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προκαλούν βαθιά σωματική και ψυχική βλάβη, υπονομεύοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αναφέρει σε ανακοίνωση το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων.
Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε μέσω ΓΤΠ, το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας υπενθυμίζει ότι η 26η Ιουνίου έχει οριστεί ως η Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων και πως η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη των Θυμάτων Βασανιστηρίων στις 26 Ιουνίου 1998, ημέρα κατά την οποία το 1987 τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.
Τονίζει πως σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ, κάθε κράτος – μέρος έχει υποχρέωση να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για την εξάλειψη και πρόληψη πράξεων βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, σε κάθε εδαφική περιοχή που υπάγεται στη δικαιοδοσία του, ενώ καμιά απολύτως εξαιρετική περίσταση δεν μπορεί να προβληθεί ως δικαιολογία για βασανιστήρια.
Το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας σημειώνει πως η Κύπρος κύρωσε τη Σύμβαση με τους Νόμους 235/90, 35(ΙΙΙ)/93 και 36(ΙΙΙ)/2002 και στη συνέχεια, με τον Νόμο 2(III)/2009, κυρώθηκε και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης.
Αναφέρει επίσης πως μία από τις θεσμικές αρμοδιότητες του αποτελεί η παρακολούθηση, προετοιμασία και εποπτεία των Εθνικών Εκθέσεων που υποβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμμόρφωσή της με υποχρεώσεις που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που υπεγράφησαν από την Κύπρο και που έχουν ως στόχο την προαγωγή και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα, η Επίτροπος Νομοθεσίας συμμετέχει ενεργά, ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, κατά την παρουσίαση και υποστήριξη τέτοιων εκθέσεων ενώπιον των αρμόδιων οργάνων του ΟΗΕ.
Επί τούτου, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας έχοντας την ευθύνη της υποβολής της Εθνικής Έκθεσης της Δημοκρατίας κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας σύμφωνα με το άρθρο 19 της σχετικής Σύμβασης, έχει καταρτίσει και καταθέσει την 6η Περιοδική Έκθεση της Δημοκρατίας στην αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στις 6 Δεκεμβρίου 2023.
Όπως αναφέρεται, η εν λόγω Εθνική Έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο για την εξάλειψη κάθε μορφής βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης σε θέματα που αφορούν βία, συνθήκες κράτησης κρατουμένων, εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων, πρόληψης και διαχείρισης οικογενειακής βίας, με γνώμονα πάντοτε τον σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης.
Περαιτέρω, η Επίτροπος Νομοθεσίας, ως η αρμόδια Επίτροπος, αναμένεται να κληθεί στο προσεχές μέλλον για την παρουσίαση και υποστήριξη της εν λόγω Εθνικής Έκθεσης κατά των Βασανιστηρίων σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με ομάδα υψηλόβαθμων λειτουργών.
πηγή: ΚΥΠΕ